img
img
img
img
img
img

Опис

Романија е земја од југоисточна Европа, позната по шумскиот регион Трансилванија, опкружен со Карпатите. Нејзините зачувани средновековни градови ја вклучуваат Сигишоара, а има и многу утврдени цркви и замоци, особено замокот Бран на врвот на карпата, долго поврзан со легендата на Дракула. Букурешт, главниот град на земјата, е местото на гигантската владина зграда од времето на комунизмот, Палатул Парламентулуи. Членка е на НАТО од 2004 година. На 25 април 2005, во Луксембург, Романија потпишала договор за членство во Европската Унија. Полноправен член е од 1 јануари 2007, заедно со Бугарија.

Понуди за Романија

icon

Добијте ги последните новости и понуди

Претплатете се на нашиот билтен