img

Опис

Солун е грчки пристанишен град на Термајскиот залив на Егејското Море и вториот по големина град во земјата. Остануваат докази за римската, византиската и отоманската историја, особено околу Ано Поли, горниот град. Урнатините на палатата на римскиот император Галериј од IV век ја вклучуваат Ротонда која била и црква и џамија. Голем дел од центарот на градот бил уништен во Големиот пожар во 1917 година. Обновениот град од 20 век има модерен европски распоред. Градот Солун е прогласен за Светско наследство на УНЕСКО.

Градот Thessaloniki на старогрчки е познат и како Салоник (Салоники), Селаник (на турски), на староарамејски како Саруна и на словенски јазици како Солун. Дали Грците се само гневни од препишувањето на оригиналното име или можеби погрешно мислат дека зборот Солун доаѓа директно од Турците, денес не ни е сосема јасно, бидејќи според нас турскиот збор Селаник е сепак поблизок до името Салоник отколку на името Солун. 


Понуди за Солун

icon

Добијте ги последните новости и понуди

Претплатете се на нашиот билтен